Naturfotografer strømmer til Lierne

26. juli 2024

Ørn - foto: Daniel Melis

Naturfotografer fra hele verden besøker Melis Gård i Lierne, som er fullbooket hele sesongen i to år fram i tid.
– Det er plass for flere som vil tilby naturopplevelser i Lierne, sier Daniel Melis, fugleentusiast og hobbyfotograf som eier Melis Gård sammen med sin kone Leen.

Ekteparet flyttet til Lierne fra Belgia i 2015 og i 2018 kjøpte de gården på Skjelbred, som skulle bli det perfekte stedet for fotografering av fugler og dyreliv på eiendommen. Daniel har vært opptatt av å lære om fugler siden har var liten gutt og er over gjennomsnittet interessert i fotografering, så under pandemien for omtrent fire år siden satte de opp det første fotoskjulet hvor Daniel og kameratene kunne sitte i skjul for fuglene og fotografere. Det gikk ikke lang tid før flere banket på døra.

– I starten ville vi ikke ta imot kunder, men etter hvert fikk vi så mange forespørsler at vi valgte å åpne for at folk kunne komme likevel. Og siden da har det bare ballet på seg, sier Daniel.

De første som kom var nordmenn, men bekjente fra Europa sto klare til å ta turen til Lierne så snart Covid-restriksjonene ble løftet, og siden har Melis Gård blitt et kjent navn blant naturfotografer i hele verden. Litt har det også hjulpet at Daniel selv har nådd høyt i internasjonale fotokonkurranser med sine bilder av fugler tatt på gården og etablert seg som en verdenskjent naturfotograf, noe som oversteg alle hans forventninger. De har aldri hatt behov for å markedsføre gården, siden jungeltelegrafen har gjort jobben, og de fleste fotografene kommer tilbake gang på gang.

– Fornøyde kunder er den beste markedsføringen, sier Daniel og Leen, som sammen driver foretaket som tilbyr guidet naturfotografering fra snart sju fotoskjul samt kost og losji til sine gjester, som er både amatører og profesjonelle fotografer.

Deler oppskriften

Oppskriften til suksessen er ifølge Daniel og Leen en kombinasjon av flere faktorer. Daniel har et solid kunnskapsgrunnlag og god kjennskap til området og hvordan fuglene oppfører seg. Han har en stor interesse for naturfotografering som hobby, har brukt mye tide med kameraet og blandet med en god dose perfeksjonisme har det ført til at han mestrer fotograferingen som en proff. Han kjenner også folk innen fuglefotograferingsmiljøet i Europa – folk som han kunne invitere til gården etter at de bygde det første fotoskjulet, og som så fortalte andre om hvor bra det var i Lierne.

Daniel og Leen er begge ivrige etter til å lære fra eksperter og har fått gode tips underveis fra fotografer med mer erfaring med fotoskjul enn det de selv hadde når de begynte. Ekteparet har dessuten en god serviceinnstilling og vilje til å tilby det lille ekstra, som å hente kundene på flyplassen, noe som blir satt pris på.

Litt flaks har de også hatt iblant. De har flere eksempler på beryktede fotografer som de nesten har gruet seg til å ta imot, som ble møtt med perfekte forhold i Li, tok sine beste bilder på gården og dro derifra strålende fornøyde – og sånt hjelper på. Andre ganger har de vært mer uheldige, men uten at de mener det har hatt noen særlig negativ innvirkning.

– Vi kan ikke styre værforholdene eller fuglebestanden og har opplevd at noen reiser herifra litt skuffet fordi de ikke fikk tatt de bildene de ønsket, men sånn er det nå engang å drive med naturfotografering, sier Daniel.

– Men vi har innsett viktigheten av åpen og ærlig kommunikasjon ut til kundene, sier Leen.

– Hvis vi informerer dem i god tid om hvordan sesongen ligger an i forhold til snøsmelting og annet som påvirker fuglebestanden og andre forhold, så kan de selv ta et valg om de vil ta sjansen på å komme eller ikke. For oss er det bedre å være ærlige ut mot kundene så de får velge selv, enn at de skal komme hit for å bli skuffet. Vi har uansett en lang venteliste med folk som venter på en mulighet til å komme hit, sier hun.

Marked for natur

Ekteparet forteller at markedet for den type turisme forventes å stige i årene som kommer.

– Folk vil oppleve naturen på enn annen måte enn vi er vant til fra før, sier Daniel.

– Mange er lei av å ligge på stranda, og flere drar fra store byer med mye folk for å finne ro og stillhet i naturen, sier han.

– Mange ønsker også å oppleve sånt som mørket, kulden og stjernehimmelen, og Lierne kan tilby alt dette, sier Leen.

Daniel mener det er plass til flere som kan tilby naturfotografering eller andre former for naturopplevelser i Lierne. Det handler om å se mulighetene, og han stiller seg åpen for å lære opp noen som trenger hjelp til å komme i gang.

– Det er stor interesse fra turister for denne typen naturopplevelser og naturen i Lierne kan utnyttes mye mer til sånt, siden det er få forstyrrelser i naturen her, sier Daniel, og poengterer at det må drives på bærekraftig vis uten å ødelegge naturen.

Hobby som levebrød

– Den største utfordringen vi hadde med å få kunder i starten, var at de var skeptiske til at vi tilbyr det samme for lavere priser enn de fleste steder i Europa, sier Daniel, og forklarer;

– Det koster oss mindre å drive med det samme her på gården vår i Li enn mange andre steder, og så vil vi at alle skal ha mulighet til å komme hit, ikke bare de profesjonelle og de med mye penger til overs.

Familien Melis trives dessuten godt med det de holder på med, og er fornøyde med at det som skulle være en hobby har blitt en god inntektskilde for familien, og en kilde til fornøyelig arbeid.

– Jeg trives godt med å treffe mange forskjellige folk fra hele verden, selv om det blir travelt iblant, sier Leen, som har mange vittige historier å fortelle.
Hvorvidt de kommer til å utvide virksomheten i framtida, har de ikke bestemt seg for enda, selv om potensialet er der.

– Sånn som det er nå så har vi ikke tid til å legge så mange planer, men vi vet at den ene sønnen vår ønsker å ta over når han vokser opp, sier Daniel.

– Vi ser at det er muligheter for forbedringer og utvikling, og det er et stort potensial i markedet for naturopplevelser, sier han.

Bilder av fugler: Daniel Melis.

Andre bilder: Privat.