Ny i Li

27. juni 2024

Maren Flekstad og Johan Hundseth

– Her har vi en helt annen frihet enn i byer og større tettsteder. Hverdagslivet er enklere og roligere i Li, med mindre kjas og mas. Her blir vi sett og tatt vare på, og det er lett å bli kjent med folk. Vi tror mange flere vil trives i Li hvis de gir det en sjanse, sier Maren Flekstad og Johan Hundseth som er tilflyttere i Lierne, hvor tilfeldigheter førte dem for snart tre år siden.

Maren tok helsesykepleierutdanning i Trondheim under pandemien, og da det ble tid for praksis måtte flere av studentene ut i distriktene for å få praksisplass. Maren ble sendt til Lierne på praksis og Johan fulgte etter med masteroppgaven han holdt på med. Etter endt praksis fikk Maren tilbud om å bli værende ved skolehelsetjenesten i Lierne.

– Det var egentlig ganske tilfeldig at vi endte opp i Lierne og at det ordnet seg med jobb og hus etter hvert som vi trengte det, sier Maren.

Moren til Johan vokste opp i Lierne og mang en påskeferie har blitt tilbragt på hytta i Nordli, så han var ikke helt fremmed for Li og var slett ikke tungbedt.

– Det har vel egentlig alltid vært en fjern drøm for meg å bo i Lierne, så sånn sett passet det meg godt å flytte hit, sier Johan, som jobber som lærer ved Sørli skole.

Johan kommer opprinnelig fra Kolvereid, mens Maren tilbragte ungdomsårene i Kvam, og sammen bodde de i Trondheim før de flyttet til Lierne. Planen var å bo i Li i to måneder, deretter ett år – og nå tre år senere har de kjøpt seg hus og fått dattera Hedvig og to hunder. Sånn kan det gå.

– Når vi ble gravid i fjor måtte vi tenke oss om, og se oss litt rundt etter alternativer, men vi konkluderte med at vi trivdes veldig godt og hadde lyst til å bli boende i Lierne, og selv om byene rundt har mye å tilby veide det ikke tungt nok, og det er ikke noe vi føler vi trenger som Lierne ikke har, så da ble vi værende her, sier Johan.

 

Godt samhold

Samboerparet føler at de har blitt en del av Li-samfunnet og skryter av Libyggen.

– Vi følte oss veldig godt tatt imot når vi kom flyttende til Li og opplevde at folk ønsket at vi ble værende og prøvde sitt beste for å legge til rette for det og tilby det som var mulig av jobb, sier Maren;

– Man blir lett kjent med folk her, både på jobb og ellers. Det er ikke større forhold her enn at man stort sett vet hvem som er ny, og folk er imøtekommende og hilser og spør hvordan det går. Vi blir veldig godt ivaretatt og sett.

Folk i Li er historisk sett vant til å bistå hverandre og klare seg med det de har, og det er fortsatt langt til nærmeste kjøpesenter og til søndagsåpen butikk.

– Det merker at det er et godt samhold og en helt annen kultur for å bistå hverandre her enn i en større by, og vi har naboer som stiller opp og tilbyr seg å hjelpe til. Der vi bodde før, i en blokkleilighet midt i byen, hadde vi aldri banket på til naboen for å låne sukker til å bake kake på en søndag, og den andre naboen hadde neppe dratt etter hunden vår som han så stikke av midt under barnedåpen og kjørt den trygt hjem. Det var nettopp det som skjedde her forrige helg, forteller Johan.

Han er ikke i tvil om hva han liker aller best med Lierne:

– Det er veldig fint her, men fint er det mange steder. Det beste med Li er nok folket.

 

Byliv i små doser

Maren og Johan er begge glad i friluftsliv og benytter seg flittig av tilgjengeligheten til naturen i Lierne, hvor rundt 70% av kommunens totale areal er villmark.

– Det er en fordel å være glad i naturen når du bor i Li, sier Johan.

Selv driver han med jakt og fiske, og det er han ikke alene om. Lierne ligger på Norgestoppen av kommuner med størst andel jegere i befolkningen, med 655 registrerte jegere – noe som er omtrent halve befolkningen. Elgjakt er populært i området og Lierne er også kjent for småviltjakt, spesielt på rype, skogsfugl og hare. Elver og innsjøer er det mange av, med gode muligheter for fiske av blant annet ørret og røye.

– Jeg tror allerede vi begynner å ta friheten her litt for gitt, sier Johan.

Med en befolkningstetthet på mindre enn en halv innbygger per kvadratkilometer blir det naturlig å ha en litt annen livsstil enn i byen, noe som mange kan sette pris på. Maren og Johan poengterer at det er mindre mas og kjas i Li:

– Livet her er mye roligere enn i en by eller et større tettsted. Alt går i et roligere tempo og med lavere skuldre. Rett og slett mindre stress. Det er også stillere og mindre trafikk, og mindre å være med på utenom jobb. Man treffes gjerne ute i naturen i stedet for på en travel kafé, sier de, og legger til at de veldig gjerne drar til byen iblant.

– Vi passer på å ta en tur til byen innimellom, så vi vi får det beste av begge verdener. Jeg pendlet til «hytta mi» i Trondheim fram til jeg fullførte studiene, og det var jo litt luksus, sier Maren.

– Det er jo ikke langt å kjøre til nærmeste by når man bare blir vant til det, legger hun til.

Det er ikke til å komme utenom at de fleste byer har mye å tilby mer av enn Lierne, som flere butikker og et større utvalg av underholdning og organiserte fritidstilbud, og for noen passer livet i byen bedre, mens for andre holder det med mindre doser av det gode byliv;

– Jeg er glad i byen, men nå skal det ikke mange dager til i byen før jeg kjenner at det blir nok og jeg vil tilbake til Li, sier Johan, og legger til;

– Det føles godt når man kjører oppover Sanddøldalen og over fjellet og legger resten av verden bak seg.

 

Heimkjær

Dattera Hedvig vokser opp i en trygg kommune med nærhet til naturen og et oppvekstmiljø som mange drømmer om. Noen barn har det allerede blitt i årskullet, men det er plass til flere.

– Noe av det som er bra med Lierne er at det ikke bor så altfor mange her, men kommunen er langt fra overbefolket, så vi setter pris på alle som kommer flyttende. Vi er heldige som har nok arbeidsplasser til alle og nok barn til å holde barnehager og skoler åpne, men vi bør ikke bli færre, så det må legges til rette for tilflytting, sier samboerparet.

De er litt bekymret for at et begrenset antall arbeidsplasser kan oppleves som negativt for noen når de ikke finner en jobb i Li innenfor det de ønsker, men de tror de fleste finner en løsning hvis de er åpne for å tenke litt nytt.

– Vi har inntrykk av at kommunen gjør det de kan for å hjelpe tilflyttere å finne jobb, og stadig flere jobber hjemmefra eller pendler til jobb et annet sted fordi det er det som passer for dem, sier Maren.

I likhet med mange som deltok på kommunens folkemøter i vår, lufter paret gjerne forslag til små tiltak som kan gjøre hverdagen enda bedre for innbyggerne og gjøre tilflytting enklere, men slår fast at de i det store og hele gjør en bra jobb.

– Folk fra Li er kjent for å være veldig heimkjær, så da må det jo være bra å bo her, sier Johan med et smil.

 

Gi Li en sjanse

– Folk synes det er både artig og tøft, sprøtt og stein hakke tuillåt at vi har valgt å bosette oss her, sier Johan;

– Og det verste er at jeg tror mange av dem hadde kunne trivdes godt her.

– Ja, jeg tror veldig mange kunne trives i Li, uten at de vet det ennå, eller uten at de helt våger å prøve, sier Maren.

Paret hadde muligheten til å prøvebo i Li i to år før de bestemte seg for å bli boende og kjøpte seg hus – og de forstår at det kanskje ikke er like enkelt for alle, men det finnes hjelp å få.

Alle som ønsker å flytte til Lierne eller som lurer på om det kan være riktig sted for dem, oppfordres til å ta kontakt med Lierne Utvikling, som er kommunens utviklingsselskap og tilflytterkoordinator. De tar gjerne en prat svarer på spørsmål og bistår de som trenger hjelp til å finne jobb eller bolig eller nesten hva det måtte være.

– Hvis de funderer på om de kunne flyttet til Li, så har de vel egentlig lyst, og da er det beste å prøve det ut, rett og slett. Det passer jo aldri helt, man skal alltid bare først – men på et tidspunkt må man bare prøve det, sier Maren.

– Ta sjansen! oppfordrer Maren og Johan;

– Du er ikke bundet for livet om du flytter til Li. Skulle du ikke trives, så går det jo an å flytte igjen, tross alt.