Bo på hytta i Li?

31. mai 2024

Linnea Saatvedt Dahr foran hytta i Lierne

Har du noen gang sittet på hytta i Lierne og beundret sola som glitret i snøen eller innsjøen, følt på stillheten eller lyttet til gjøken, fulgt haren med øyene der den hoppet i vei inn i skogen eller hvilt øynene på bølgeringene etter fisken som hoppet – og tenkt at akkurat her, her skulle jeg ønske jeg kunne tilbringe mye mer tid? Kanskje til og med; her kunne jeg bodd. Har du gledet deg over barnas begeistring når de fisker opp sin første ørret ute på isen eller slipper fantasien og energien løs i skogen og kommer trette og fornøyde inn i den lune hytta med rosenrøde kinner? Har du avsluttet rypejakta eller molteturen i godt selskap ved bålpanna eller med en lokal rett på LiVerten, og lurt på når du kan gjøre plass i kalenderen til neste hyttehelg – mens du innerst inne tenker at du helst skulle blitt der en stund til – en god stund til.

Hvorfor la det bli med tanken?

 

Tok sjansen

Linnea og Mikkel Saatvedt Dahr fra Oslo ga tanken en sjanse og tok ett års pause fra bylivet i 2022/2023 for å bo på familiens hytte i Nordli i Lierne kommune, med sine to barn som da var fem og tre år gamle.

– Å bo på hytta i Lierne var for oss en veldig lavterskel og tilgjengelig måte å gjøre noe annerledes på. Vi trengte ikke å reise ut av landet for å oppleve en annen kultur, leve i litt roligere tempo og komme nærmere naturen. Vi kunne leid oss et hus et sted, men siden vi har hytte der og trives godt i Lierne, så ble det å bo på hytta en måte å både oppleve hvordan det er å bo i Li og hvordan livet går sin gang gjennom året, og også erfare hvordan det er å bo på hytta, uten de bekvemmelighetene vi er vant til hjemme, sier Linnea.

 

Forberedelser

Linnea og Mikkel var avhengig av at det ordnet seg med jobb før de kunne flytte til hytta i Lierne for ett år, og mens Mikkel pendlet til ny jobb på sykehuset i Namsos, tok Linnea med seg jobben fra Oslo og leide et kontor på Kommunehuset i Lierne.

– Jeg kunne godt vært permittert i ett år og funnet meg en lokal jobb i Lierne eller gjort noe annet, men det ble jo veldig enkelt når jeg bare kunne ta med meg jobben min da, sier Linnea.

Vil du bo på hytta i mer enn seks måneder i løpet av ett år, vil hytta bli tolket som ditt primære bosted og du må melde flytting til folkeregisteret. Dette er også viktig for å ha tilgang til kommunale tjenester i hyttekommunen, som for eksempel fastlege eller skoleplass til barn. Melde flytting kan du gjøre tidligst 31 dager før du faktisk flytter, så Linnea og Mikkel begynte med å kontakte Lierne kommune for å forsikre seg om at kommunen ville godta at de bodde på hytta i et helt år, før de begynte de praktiske forberedelsene.

– Det er i utgangspunktet helt i orden å bo på hytta, men det kan være tilfeller hvor det ikke er forsvarlig eller ønskelig, så kommunen bør kontaktes på forhånd. Det viktigste å ha i orden er vann, avløp og vei som brøytes om vinteren og gir tilgang til hytta hele året, sier Stig Håvard Freland, Kommunalsjef for Samfunn og utvikling i Lierne kommune.

Avtale om renovasjon må ordnes med Midtre Namdal Avfallsselskap med mindre hytteeieren velger å transportere avfallet til hyttecontainere.

Vær også oppmerksom på at hytter normalt ikke er oppført med samme krav til isolasjon, brannsikring, og annet som gjelder for helårsboliger, så det kan være verdt å gjøre noen forbedringer dersom man skal bo på hytta i en lengre periode.

– Vi ordnet en brannstige til hytta, satte opp en postkasse og ordnet med renovasjon og en masse ved, og så byttet vi ut den lille elbilen med en bil som kunne gå litt lengre, men ellers gjorde vi ingen store forberedelser før vi flyttet. Huset i Oslo pakket vi ned og leide ut, men det var også helt uproblematisk, sier Linnea, og legger til;

– Det kan virke litt overveldende når man tenker på alle tingene man må gjøre, men egentlig er det jo bare å ta en ting av gangen og så løser det seg. I Lierne var alle så villige til å hjelpe til at alt som dukket opp av små og store utfordringer underveis løste seg på en eller annen måte.

Familien valgte å bo på hytta selv om den er bygget kun for sommerbruk og tok de utfordringene det medførte som gode erfaringer.

– Vi var litt spente på vinteren, men med folk i hytta og nok ved så holdt den varmen vinteren gjennom. Vi tilpasset oss hverdagen på hytta og barna ble vant til å kle på seg for å løpe på utedoen, sier Linnea.

 

Plass for barna

Linnea og Mikkel hadde ingen problemer med å få barnehageplass i Lierne, og barna hadde stort utbytte av tiden i Li.

– Barna fikk oppleve hvordan det er å bo på et lite sted hvor alle kjenner alle, hvor de følte seg trygge på alle de møtte hvor enn de gikk og hvor alle tok litt ansvar for dem. De fikk en barnehageperiode uten like, fordi barnehagen i Li bruker naturen på en annen måte, samtidig som det å ha naturen rett utenfor hytta og plass til å boltre seg gjorde at barna ble kreative med én gang de kom ut døra. De følte også at vi som foreldre hadde mer tid til overs til dem i hverdagen enn det vi har i byen og at vi brukte mer tid sammen, sier Linnea.

 

Inkluderende samfunn

Linnea oppfordrer gjerne andre som er nysgjerrige på hvordan det er å bo i Lierne til å prøve å bo på hytta i en periode.

– Vi opplevde det som uproblematisk å flytte til Lierne i ett år for så å komme tilbake til Oslo. Vi holdt kontakten med venner og familie i Oslo og de fleste merket vel knapt at vi var borte, sier Linnea og ler.

– Alle i Lierne visste at vi bare skulle være her i ett år, men vi ble likevel inkludert i alt fra første stund og følte oss veldig velkomne, sier Linnea, som nå gjerne tar en dagstur til Lierne for å hilse på kjentfolk.

Lurer du på om du kan bo på hytta i en lengre periode, så svarer Lierne kommune gjerne på dine spørsmål.

– For de som vurderer å bo på hytta for en tid er det bare å ta kontakt, så skal vi være behjelpelig med å vurdere hvorvidt det vil la seg gjøre og hva som eventuelt må til for at de skal kunne bo på hytta, sier Stig Håvard.

 

Jobb og bo i Li

Kunne du tenke deg å prøve å jobbe og bo i Lierne og trenger litt hjelp til å komme i gang? Ta kontakt med oss i Lierne Utvikling. Vi tar gjerne en prat og hjelper hvor vi kan!

Eier du hus, hytte eller fritidsbolig i Lierne og har mulighet til å leie ut til andre som kunne tenke seg å prøve-bo i Lierne? La oss få høre fra deg!

 

Kontaktinformasjon

Bo på hytta:

Stig Håvard Freland, Kommunalsjef for Samfunn og utvikling i Lierne kommune

E-post: [email protected]

Telefon: 95 91 86 07

 

Jobbe og bo i Lierne:

Astrid Fikse Vries, Rådgiver i Lierne Utvikling

E-post: [email protected]

Telefon: 90 85 34 88