Vi møtes ut – bli med ut på tur i Lierne

26. april 2024

bål og elgpølser

Med en befolkningstetthet på mindre enn en halv innbygger per kvadratkilometer har Lierne enorme områder med uberørt og lite rørt natur som inviterer til turer året rundt. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne for å bli kjent i naturen her, men med turvenner er det hjelp å få, enten du vil ut for å nyte fred og ro, få et avbrekk i hverdagen, bli kjent med folk, lære å ferdes i skog og fjell eller oppleve nye steder.

«Vi møtes ut» er et lavterskeltilbud for alle som ønsker å komme seg ut i naturen i Lierne, og tidlig i april gikk turen til seteren Gammelheimen i Sørli, med snøscooterskyss fra Bakken Fjellgård, som ble første tur med snøscooter for flere. Vel framme på seteren, slo følget seg ned foran gapahuken. Med utsikt til det snødekte hyttetunet og skogen som bakteppe, ble bålet omhyggelig forberedt og tent med tennstål av ivrige hender – noen erfarne og noen som prøvde det for første gang.

Stoler og sitteunderlag ble arrangert i ring rundt bålet mens varm te ble skjenket i turkoppene og kaffekannen fant veien til de brennende vedkubbene. Grillspyd ble spikket mens elgpølser spandert av Li-Vilt fikk tine seg ved bålet. Noen utforsket tunet til fots i snø til knærne, mens andre studerte flammene fra bålet og lyttet til spurvugla som brøt den lune stillheten.

– Det handler ikke bare om å komme seg bort fra hverdagen – det er noe fysisk som skjer i kroppen så fort man kommer seg ut og lar sansene ta inn omgivelsene. Man føler mer ro, og pulsen og blodtrykket reduseres. Naturen har en terapeutisk effekt på oss mennesker, sier fjellvante Lisa Tøfting Madsen fra Familieenheten i Lierne kommune, som sammen med erfaringskonsulent Marita Haugen arrangerer turene «Vi møtes ut».

Pølsene fikk en god runde over glørne mens alle fant plassene sine rundt bålet – en viktig del av turene.
– Bålet er et samlende punkt hvor det er lett å finne roen, komme i prat og dele sine tanker for de som ønsker det, sier Tøfting Madsen – og tanker ble delt, om bålet og naturen og hva man enn måtte ha på hjertet, til pølsene var spist og bålet brent ned og det var på tide å dra, selv om alle hadde mest lyst til å bli værende litt til.

«Vi møtes ut» arrangerer turer annenhver uke til ulike steder i Lierne med forskjellige aktiviteter og mye bålkos. Turgruppene er små, selv om så mange som 40 personer deltar når det passer dem, og flere oppfordres til å bli med på tur.

– Deltakerne på turene er folk flest. Noen er brukere av tjenestene til Familieenheten, andre kjenner noen som har vært med eller har hørt om turene og vil prøve det ut. Noen er vant med å være ute, men er usikker på om kroppen fortsatt er i stand til å dra på tur, eller de vet ikke hvor de skal dra eller hvem de kan dra på tur sammen med. Noen har behov for å lære om friluftsliv og det å ferdes utendørs mens andre er mer erfarne, og derfor legger vi opp turene sånn at vi kan lære av hverandre og prøve noe nytt innenfor trygge rammer, forklarer Tøfting Madsen, og legger til;
– Turene er ikke bare en måte å få folk til å gjøre noe, men å få dem til å lande litt og inspireres til å dra ut og være i naturen.

Vi møtes ut!

Takk til Familieenheten i Lierne kommune for bilder fra flere turer.

Les mer om «Vi møtes ut» og ta kontakt her.